Burun Estetiği (Rinoplasti)

Burun Estetiği (Rinoplasti)

Burun insan yüzünün merkezinde yer aldığı için kişinin dış görünüşünü önemli ölçüde belirleyen bir yapıdır. Burun en dıştaki deri ve yumuşak doku ile kemik, kıkırdak ve bağ destek dokusundan oluşur. Burun; nefes alma, nemlendirme, süzme, ısı düzenleme ve koruma işlevlerine sahiptir. Bu işlevler nazal septum, konkalar ve kapakçıklar tarafından düzenlenir. Herhangi bir operasyon öncesinde hastanın şikayetleri ve beklenti düzeyi dikkatle değerlendirilmelidir. Şikayetleri şekil bozukluğunun derecesi ile orantılı olan hastalar ameliyat için uygun adaylardır. Cerrahi planı belirlemek için sistematik ve kapsamlı bir nazofasiyal analiz yapılır. Burun yüz bütünlüğü içinde değerlendirilir. Burun derisinin tipi, kalınlığı ve dokusu bu değerlendirmeye dahil edilir.

Rinoplasti, fiziksel ve zihinsel olgunluğa ulaşmış, burnun yapısı ve dokuları gelişimini tamamlamış hastalara yapılabilir. Burun ameliyatı hem estetik amaçlı hem de burun eğriliklerini açarak nefes alma zorluklarını düzeltmek için yapılabilir.

Kişilerarası iletişimde kendimizi ifade etmemizi sağlayan ve karşı tarafın algısını olumlu yönde etkileyen pek çok jest ve ifadeye sahiptir. Bu yüz ifadeleri ile mimiklerin birbiri ile olan uyumu büyük önem taşımaktadır. Ameliyat öncesi mevcut anatominin iyi bir şekilde incelenmesi, burun ve yüzün doğru bir şekilde analiz edilmesi başarılı bir sonuç için ana faktörlerdir. Modern rinoplastiye açık ve kapalı prosedürler olmak üzere iki farklı yaklaşım vardır. Her iki yaklaşımın da avantajları ve dezavantajları vardır. Açık rinoplasti tekniğini kozmetik deformite etiyolojisinde rol oynayan burun çatısı ve hava yolu tıkanıklıklarının nedenlerinin daha iyi anlaşılmasını sağladığı için sıklıkla tercih etmekteyiz. Özellikle ikincil durumlarda, karmaşık burun ucu modifikasyonlarında, iç ve dış deforme edici kuvvetlerin daha fazla serbest bırakılması gereken durumlarda bu teknik tercih edilmektedir. Rinoplasti genel anestezi veya intravenöz sedasyon ve lokal anestezi altında yapılabilir.

Burun estetiği ameliyatı ile hastanın görünümünü iyileştirmek ve bu sayede kişinin özgüvenini artırmak mümkündür. Burun estetiği ameliyatı için en uygun hastalar, dış görünümlerinde düzelme ve düzelme bekleyen kişilerdir, ameliyat sonunda oluşabilecek komplikasyonlar (istenmeyen sonuçlar) nadirdir ve genellikle önemsizdir. Bununla birlikte, burun kanaması, enfeksiyon veya anestezi reaksiyonları gibi komplikasyonlar mümkündür. Ameliyat tamamlandığında burnun üzerine alçı atel yerleştirilir ve septumu sabitlemek için her iki hava yolunun üzerine silikon tampon yerleştirilir. Ameliyattan sonraki ilk üç hafta temizleme veya sümkürme gibi hiçbir burun ameliyatı önerilmez. Burun ateli döngü boyunca kuru kalır. Saçlar birilerinin yardımıyla lavaboda yıkanır. Ameliyat günü sıvı diyetle oral alıma başlandı ve ertesi gün diyet yumuşak katı yiyeceklerle değiştirildi. İlk iki hafta aşırı ağız hareketi gerektirebilecek yiyeceklerden kaçınılır. Birkaç hafta boyunca burun tıkanıklığı (dolgunluk) tuzlu spreylerle tedavi edilir.

Dikişler ve burun ateli ilk bir hafta içerisinde alınabilir. Burun şiş, kalkık ve burun ucunda uyuşma tarif edilebilir ancak bunların birkaç ay içinde geçeceği anlatılmalıdır. Hastaya ilk bir ay spor ve aktiviteleri kısıtlaması önerilir. senin burnun; Hem kişinin yüz anatomisinin estetik önemi hem de solunumun ana organı olarak içerdiği işlevsellik göz önüne alındığında; Burun ameliyatlarının kişi için önemi net bir şekilde görülecektir.

Solunum fonksiyonu olan bir organ olarak burnun eğrilikleri (deviasyonları), burun içindeki et parçaları (polipler ve konka hipertrofileri), burun kanatlarının hava girişinin tıkanması kişide sadece nefes alma zorluğuna neden olmakla kalmaz; ayrıca kronik baş ağrıları, sinüzit, uyku apnesi gibi daha birçok sağlık sorunu yaratabilirler. Bu nedenle burun estetiği işlemlerinde işlevsellik ve estetiğin birlikte değerlendirilmesi gerekir.

Estetik açıdan kusursuz bir burun insana her zaman mutluluk getiremez. Çünkü rinoplasti kişinin burnunu yeniden şekillendirebilir ama hayatını tamamen değiştiremez. Bu aynı zamanda psikolojik bir algı durumudur.

Estetik ve fonksiyonel burun ameliyatı için en uygun kişi kimdir?

- Burun ile yüz anatomisi arasında, burun yüze göre çok büyük veya çok küçük ise,

- Burun çok geniş bir önden görünüme sahipse,

- Burun ucunda sarkma varsa,

- Burnun kanatları geniş ve kalınsa (boxer burun)

- Burun delikleriniz çok geniş veya darsa,

- Burunda çarpıklık veya eğrilik (deviasyon) varsa,

- Kaza veya tramvay nedeniyle asimetrik bir görünüm varsa,

- Nefes almakta güçlük çekiyorsanız veya uyku apneniz varsa

Burun estetiği konusunda tecrübeli bir uzman doktora danışmalısınız.

Burun estetiği (rinoplasti) kaç yaşında uygulanmalıdır?

Yüz anatomik gelişimi tamamlandığı için kadınlarda 15-16, erkeklerde 17-18 yaşlarında burun ameliyatı yapılabilmektedir. Can Sağlık Grubu İzmir Özel Can Hastanesi ve Salihli Özel Can Hastanesi'nin KBB cerrahisi ve estetik cerrahi uzmanları, teknolojik uzmanlıkları ve ekipmanlarıyla burun estetiğindeki her türlü sorun hakkında sizi bilgilendirmeye hazır.

Burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) öncesi değerlendirme

Hastanın sorunları ve beklentileri değerlendirilir. Hasta tıbbi işlemler, yöntemler, süre, iyileşme süreçleri ve olası yan etkiler hakkında bilgilendirilir. Hastanın kullandığı araçlar ve sağlık sorunları tartışılır. Sigara Ameliyattan en az 3 hafta önce sigarayı tamamen bırakmanız önerilir.

BURUN ESTETİK AMELİYAT YÖNTEMLERİ

Tasarlanacak burun yapısının tipine hasta ve doktor birlikte karar verir. Estetik burun estetiğinde burnun boyutu küçültülür veya büyütülür ve burun ucu şekillendirilir. Burun kemerinin çıkıntısı çıkarılabilir. Burun ile üst dudak arasındaki açı orantılı hale getirilebilir. Ancak bazı durumlarda yüz ve burun ilişkisinin doğru kurulabilmesi için burun dışındaki diğer yüz yapılarının da (çene, elmacık kemikleri, alın gibi) aynı anda düzeltilmesi gerekebilir. Cerrahi yöntemler; Kapalı ve açık burun estetiği olmak üzere iki grupta değerlendirilir.

KAPALI RİNOPLASTİ;

Burun kanatlarının iç kısmından yapılır.

AÇIK RİNOPLASTİ;

İşlem, burun deliklerini ayıran bölgede küçük bir kesi yapılarak yapılır.

Ameliyat sırasında burun kemeri çıkarılır. Kıkırdak ve kemik dokusu kesilerek şekillendirilir ve daha düzgün bir burun oluşturulur. Burun içi müdahalelerde endoskopik yöntem kullanılmaktadır. Operasyon mevsimsel serinlik nedeniyle sonbahar, kış ve ilkbahar mevsimlerinde tercih edilse de, hasta bir süre klimalı ortamda kalmayı kabul ederse yaz aylarında da yapılabilir.

BURUN SAPMASI

İki burun deliğini birbirinden ayıran kısmen kıkırdaktan, kısmen de kemikten oluşan septum dediğimiz çadır benzeri yapının doğuştan veya travmatik nedenlerle eğrilmesine septum deviasyonu diyoruz. Estetik olumsuzluğun yanı sıra burun boşluklarında hava geçişinin zor olması nedeniyle septum deviasyonu da önemlidir. Bu durumun cerrahi olarak düzeltilmesi hem görsel güzellik hem de fonksiyonel rahatlık sağlar.

Geçirilmiş burun ameliyatı (sekonder rinoplasti) sonrası kusurların düzeltilmesi

Daha önce burun ameliyatı geçirmiş ancak istenmeyen sorunlar geliştirmiş kişilere yapılacak estetik düzeltme ameliyatları, ilk ameliyata göre daha fazla özen ve beceri gerektirmektedir.

Rinoplasti sonrası burunda gelişebilecek problemler

- Eğim

- Depresyon

- Burun kanatlarında deformasyon.

- Yüz anatomisine göre çok kısa veya orantısız bir burun.

- Burun arkasının aşınması.

Düzeltici cerrahi ne zaman ve nasıl yapılır? Bir önceki burun ameliyatından en az 1 yıl sonra yapılmalıdır. Hastadan (kulak veya kaburga) veya donörden (donör) alınan kıkırdak dokularla düzeltme sağlanır. Operasyon 2 ila 4 saat arasında sürebilir.

Dolgusuz burun estetiği

Son yıllarda burnun orta kıkırdağını korumak için yapılan tamponsuz rinoplastide şişlik ve morluklar çok daha az, iyileşme çok daha hızlı olmaktadır. Operasyon bir buçuk ila iki saat arasında sürebilir.

Ameliyat sonrası tampon kullanıyor musunuz?

Can Sağlık Grubu İzmir Özel Can Hastanesi ve Salihli Özel Can Hastanesi’nde uzun süredir tampon kullanmamaktayız. Ancak nefes almayı engellemeyen ince slikon yaprakları geçici süre kullanabiliyoruz.

Ameliyattan sonra 1 hafta kalan bandaj ve alçı yapılır. 1 hafta sonra alçı çıkarılıp yeniden ince bir bandaj uygulanır.

Whatsapp